Wat is klantbeleving?

Een korte uitleg

Alle prikkels, invloeden, verwachtingen en ervaringen, bewust en onbewust, die een (potentiële) klant meekrijgt rond jouw bedrijf, geven een gevoel dat de klantbeleving vormt. Dit proces begint al voordat de klant en jij elkaar überhaupt hebben leren kennen, bijvoorbeeld doordat iemand anders over jou bedrijf verteld heeft. Stel dat een potentiële klant daadwerkelijk klant wordt, dan blijft het proces van klantbeleving eigenlijk altijd doorlopen.

Klantbeleving en klantreis, met het gevoel en de emotie die je jouw klanten meegeeft, maken steeds meer het verschil tussen het succes en de groei van een onderneming en stilstand of verlies. Door scherpe concurrentie en aanbod dat vrijwel uit de gehele wereld kan komen, is bijna geen enkel product of dienst nog echt uniek. Dat maakt dat met de klantbeleving het echte verschil gemaakt kan en moet worden.

De klant zoekt en kiest voor een bedrijf dat het best aansluit bij zijn of haar wensen wat betreft zaken doen en samenwerking. Oftewel wat aansluit bij zijn of haar gewenste beleving, gevoel, verwachting en emotie. Is die aansluiting er niet dan zal de klant vroeg of laat opzoek gaan naar een partij waar die aansluiting wel gevonden wordt.

Deze beweging wordt steeds sterker en meer bepalend, daarom is het belangrijk om daar actie op te ondernemen. Niet alleen om bijvoorbeeld stilstand te voorkomen maar vooral om zo de klantbeleving in jouw voordeel om te buigen die leidt tot groei met enthousiaste klanten die jouw bedrijf promoten.

Quotes & Statistieken

Bedrijven die focussen op klantbeleving: 

Dat wil ik ook!

In de consumentenmarkt hebben we een aantal mooie voorbeelden van bedrijven die klantbeleving zeer belangrijk vinden, sterker nog, het draait er om de klantbeleving. Bekend voorbeeld is Coolblue, het gaat niet meer om het product of de prijs maar het verschil wordt gemaakt in alles er omheen. Door deze ontwikkeling is ook het verwachtingspatroon van de B2B klant veranderd. Wat daar kan, wil en verwacht jouw business klant ook. De standaard is daarmee veel hoger komen te liggen dan een aantal jaren geleden.

Niet iedere consument is ondernemer maar iedere ondernemer is wel consument.

Kom direct in contact!

Laatste blog berichten

Wil je meer weten?